Tukipohjalliset

Törmäsin taannoin Instagramissa fysioterapeutin toteamukseen: ”Tukipohjalliset eivät korjaa polvikipuasi”. Myöhemmin näin toteamuksen: ”Puolierot eivät ole syy selkäkipuusi”.

Molemmat sisältävät totuuden siemenen, mutta voivat olla myös tapauskohtaisesti väärin.

 

Tukipohjalliset jakavat voimakkaasti mielipiteitä ja aiheuttavat kaikenlaisia tunteenpurkauksia terveysalan toimijoissa. Toiset vannovat niiden nimiin vaivassa kuin vaivassa lähes uskonnonomaisesti. Toiset ovat sitä mieltä, että ne ovat aina haitalliset ja sotkevat kehon toimintaa.

 

Saan viikoittain todeta asiakkaalle, joka tulee vastaanotolle pyytäen tukipohjallisia, että treenataanko ensin tuo lonkan hallinta kuntoon tms.

Yksilölliset tukipohjalliset oikeaan tilanteeseen, oikein tehtynä, ovat loistava apukeino kehon toiminnan tasaamiseen, ohjaamiseen ja kivun lievittämiseen. 

 

Somessa tulee vastaan mainoksia verkkokaupoista, joissa myydään tehdasvalmisteisia pohjallisia, joissa on sisäreunalla jalkaa tukeva profiili. Näitä markkinoidaan tukipohjallisen nimellä. Palvelulupaus saattaa olla esimerkiksi pronaatiota estävä tukipohjallinen. Tässä on yhtä paljon järkeä kuin hengittämisen estävässä rintakehäpuristimessa. Pronaatio on ihmiskehon olennaisimpia iskunvaimennusmekanismeja, ja ilman pronaatiota rasitusmurtumien määrät nousisivat räjähdysmäisesti.

Pronaatiota ei tule estää. Missään tilanteessa. Ei. 

Joskus sitä on hyvä auttaa tapahtumaan ja jopa korostaa. Toisinaan sitä kannattaa vaikka keinotekoisesti, eli apuvälineen avulla rajoittaa osittain. Pakottaminen on harvoin hyvä ratkaisu missään asiassa.

 

Parhaassa tapauksessa yksilölliset tukipohjalliset tehdään opettamaan kehoa tiettyyn uuteen normaaliin, ja tavoite on päästä pohjallisista eroon esimerkiksi vuoden sisällä. Kipulääkekään harvoin korjaa tuki- ja liikuntaelinvaivaa, mutta kipulääkkeen sateenvarjon alla on mukavampi tehdä korjaavia toimenpiteitä: vahvistaa, opetella hallintaa, parantaa kehonhahmotusta, hankkia kokemuksia kivuttomammasta liikkeestä, luoda alitajuista luottamusta vuosia epäluotettavaksi koettuun raajaan tai muuhun kehonosaan.

Tukipohjalliset ovat kategorisesti APUvälineitä. Ne auttavat. Ammattikielellä ”fasilitoivat” parempaa toimintaa. 

 

Tukipohjalliset ovat hyvä bisnes. Ainakin jos niitä tehdään jokaiselle, joka sattuu vastaanotolle saapumaan (olkoon lapsi, mummo, isä, teini tai vaikka kissa). Eivät siinä tapauksessa kuitenkaan kovin pitkäaikainen bisnes, koska turhaan tehdyt tukipohjalliset eivät auta ketään, ja ihmiset puhuvat asioista. 

 

Olen tehnyt pohjallisia vuodesta 2009 kokolailla samalla menetelmällä: 3D pohjaisesti ja tietokoneavusteisesti. Ne suunnitellaan tietokoneella asettaen profiilit 0,5mm tarkkuudella kohdilleen. Tällöin muutokset pohjallismalleihin pystytään tekemään hallitusti ja tarkasti. Tukipohjalliset saadaan myös uusittua identtisinä tai tarkkaan halutuilla muutoksilla profiilien, kevennysten, kiilausten ja materiaalien osalta. 

EVA-solumuovista tehdyt pohjalliset eivät katkea tai murru. Ne joustavat ja niistä saadaan tarvittaessa lujat tai pehmeät tai yhdistelmä molempia. 

Materiaalin kimmoisuus kestää optimaalisena arviolta 2-4 vuotta, mutta viimeksi eilen vastaanotolla päädyttiin uusimaan tekemäni pohjalliset, jotka olivat olleet kovassa käytössä (ja auttaneet halutulla tavalla, tehden kävelystä kivutonta) 13 vuotta! Kyseessä siis tässä tapauksessa oli jalkaterän rakenteellinen ongelma, jolloin pohjalliset eivät tee itsestään tarpeettomia ajan kanssa.

 

Kaikki tuntemukset tunnetaan loppujen lopuksi kuitenkin aivoissa. Riippumatta siitä särkeekö varpaaseen vai pistääkö yläselkään, kipu on aina aivoissa. Aivoissa tapahtuu myös toteamus sisäänpäin kallistuvasta nilkasta. Ei sitä välttämättä tunneta tietoisella aivokuorella (kortikaalisesti) vaan ”alitajunnassa” eli supertietokoneessa, joka jokaisella löytyy pääkopan sisältä. Ennen kuin tiedätkään, olet jo jännittänyt alaselän lihaksia tai kallistanut ylävartaloasi falskaavan nilkan puolelle estääksesi kaatumisen. Kannattaako tällöin vain jumpata selkää? Nukkua paremmin? Syödä terveemmin ja vaalia tärkeitä ihmissuhteita? Ne ovat psykofyysissosiaaliselle elikolle, kuten ihmiselle, kriittisen tärkeitä asioita toki, mutta mielestäni kannattaa mahdollisuuksien puitteissa poistaa tarpeettomia esteitä kehon normaalille toiminnalle. Vaikka sitten tukipohjallisilla. Eivät ne ole sama asia kuin jalan kipsaus. Se oli 80-lukua se. 

Seuraava
Seuraava

Lattajalka