Pituusero

Ehkä eniten tunteita herättävä kiistanaihe terveysalan ammattilaisten kesken, johon olen törmännyt, on alaraajojen pituusero.

Mielestäni kiistely ammattiryhmien välillä johtuu samasta ilmiöstä miksi kissat ja koirat eivät lähtökohtaisesti tule toimeen keskenään. Kun kissa heiluttaa häntää se haluaa viestiä, että nyt olisi hyvä pitää etäisyyttä ja antaa hänen olla. Koira tulkitsee sen hyväntahdon eleenä ja kutsuna tulla nuuhkimaan tiedät kyllä mistä. Ele, eli ”käytetty termi”, on sama molemmille mutta tarkoittaa täysin eri asiaa. Näin on myös pituuseron kohdalla.

Jos seisten ihmisellä on toinen puolisko lantiosta ylempänä, on se jonkun mielestä pituusero. Jos selinmakuulla toinen kantapää asettuu kauemmas lantiosta, on se jonkun mielestä pituusero. Jos seistessä toinen polvi on hieman koukussa tai toisen jalan pitkittäinen kaariholvi matalampi, tipahtaa sen puoli lantiosta alemmas. Jollekin se kulkee nimellä pituusero, jollekin ei.

Selinmakuulla kun vetää toista kylkeä ruttuun, hivuttautuu kantapää siltä puolen ylemmäs suhteessa toiseen. Jollekin se on pituusero ja se korjataan kylkeä rentouttamalla. Toiselle se oli terminologisesti kyljen jännittyneisyys ja siitä johtuva epäsymmetria kehossa, ei pituusero.

 

Minulle, ja käsittääkseni valtaosalle fysioterapeuteista, pituusero tarkoittaa sitä, että reisiluu ja sääriluu (femur ja tibia) ovat rakenteensa puolesta yhteenlaskettuna toisella puolella pitemmät kuin toisella. Tällainen rakenteellinen puoliero on joko geneettinen tai kasvuiässä tapaturmaisesti aiheutettu tai esim. lonkka- tai polviproteesileikkauksessa syntynyt. Sitä ei voi korjata käsitellen vaan se on pysyväisluonteinen tosiasia. Sitä voidaan toki kompensoida. Yleinen ohjenuora on, että puolet pituuserosta korotetaan. Eli jos vaikka vasen alaraaja on 8mm pitempi kuin oikea, niin oikean alaraajan alle laitetaan 4mm koroketta.

Aina välillä törmää tutkimustuloksiin siitä, miten alle 2cm pituuseroilla ei ole merkitystä. Ymmärrän väittämän jos on kyse ”pituuserosta”, eli lantion kallistuksesta, tai muusta kehon epäsymmetrian aiheuttamasta toispuoleisuudesta. ”Ei ne puutkaan aina metsässä suorassa kasva”, sanoi eräs viisas ihminen kerran.

Mutta kun puhutaan reisiluun ja sääriluun yhteenlasketun pituuden erosta vasemman ja oikean alaraajan välillä niin uskallan väittää, että jo lähemmäs 1 cm pituuseron omistaja tuntee sen nahoissaan.

Pituuseron aiheuttamia oireita voivat olla esimerkiksi:

-       Selkäkivut (rangan kiertymisen myötä)

-       Issias-särky (esim lyhemmän alaraajan lonkan lihasten jännittymisen vuoksi)

-       Polvikivut (pitemmän alaraajan polvi pyrkii koukkuun kompensaationa)

-       Akilles/kantapää-vaiva (lyhemmällä alaraajalla ponnistellaan enemmän ja aiemmin askelsyklin aikana)

-       Isovarpaan tyvinivelen / päkiän kivut (sama syy kuin edellä)

-       Nilkan kivut (nilkka kallistuu sisään tai ulos kompensoidakseen pituuseroa)

 

Pitemmän mutkan kautta niska-/olkapääkivut tai vaikka päänsärky VOI liittyä pituuseroon. Todettakoon, että nämä ovat harvinaisempia liitännäisiä.

 

Lihaskunto ja monipuolinen liikunta ja yleisesti terveet elämäntavat antavat jonkinlaisen immuniteetin pituuseron aiheuttamille haittavaikutuksille. Toisinaan vastaanotolla on hyvinkin iäkäs asiakas jolla on ensimmäistä kertaa selkäongelmaa ikinä ja lopulta löydetään reilu pituusero joka selittää oireet. On saatettu tallata hyvinkin 70 vuotta ilman ongelmaa eri pituisilla kintuilla mutta voimatasojen ja liikkuvuuksien ollessa kohdillaan on se hukkunut virhemarginaaliin… kunnes esim pitkä sairastelu on heikentänyt lihaksia, ja oire on noussut pintaan.

 

Jos siis epäilyksiä pituuserosta herää niin pitäisi tarkistaa ainakin seuraavat asiat:

1.     Jalkaterien kaarien korkeuserot ja mahdollinen kantaluun kallistuneisuus

2.     Nilkan, polven ja lonkan kyky ojentua täysin

3.     Lantion kiertyneisyys

 

Jos kaikki tämä on selvillä, voidaan melko hyvällä varmuudella tehdä päättelyä yhdistämällä eri tekijöitä, ja tulla lopputulokseen ON tai EI OLE pituuseroa. Pituuseron määrä on kliinisesti arvioituna parhaimmillaan valistunut arvaus, mutta korotuksen määrä arvioidaan joka tapauksessa tuntemusten ja kokemuksen pohjalta.

 

Sen verran pitää tarkentaa tuon edellä mainitun listan kohtaa 3, että se sisältää mystisen ja kiistellyn SI-nivelen toiminnan. Ja se se onkin mielenkiintoinen apparaatti. Syvennyn siihen aiheeseen omassa tekstissään myöhemmin.

Edellinen
Edellinen

Dopamiini - Aivot - Harjoittelu

Seuraava
Seuraava

Plantaarifaskiitti